Pamiętaj, aby przygotować na zimę apetyczny pomidorowy satsebel. SOS gruziński można podawać z większością dań mięsnych i rybnych. Wielu je po prostu z chlebem pita, chlebem i tortillami. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- papryka (czerwony) – 500 g
- czosnek - półgłówki
- Goździk (mielona) – 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1,5 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory i obraną paprykę na małe kawałki.
Obierz czosnek, posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.
Umieść wszystko w misce blendera i dobrze zmiksuj.
Gotuj powstałą masę na małym ogniu przez 10 minut. Pamiętaj, aby mieszać, w przeciwnym razie sos się przypali.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj przez kolejne 15 minut.
Włóż gorący sos do przygotowanych słoików, zamknij pokrywki i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy