Niezwykły dżem imbirowo-ogórkowy z pewnością znalazłby się na szczycie najbardziej niesamowitych półfabrykatów. I zasłużenie! Jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu, a wszystkie składniki są niezwykle dostępne. Dlatego gorąco polecam ten przepis, gdy chce się urozmaicić.
Składniki
- imbir - 200 g
- mięta - 5 gałązki
- ogórki - 800 g
- cukier - 250 g
- Skórka z cytryny - 1 art.
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel imbir z miętą w blenderze i obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj pozostałe składniki i zagotuj masę. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Pozwól dżemowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 10 minut.
Powtórz poprzedni krok, ale tym razem po ugotowaniu zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy