dżem jabłkowo-gruszkowy bez sterylizacji

1 godz. 15 min.
4 porcje
Dżem jabłkowo
matka_Wariatka, stock.adobe.com
0

Jeśli szukasz sposobu na zachowanie jabłek na zimę, dżem to świetna opcja. Jest nie tylko długo przechowywany, ale może być również używany do pieczenia, tostów, deserów i innych potraw. Ponadto przygotowanie jest bardzo proste, a smak nikogo nie pozostawi obojętnym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka i gruszki, pokrój i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz zetrzeć.

Dodaj cukier i zagotuj dżem.

Gotuj przez około godzinę na małym ogniu, aż będzie gęsty.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do słoików poparzonych wrzącą wodą lub parą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy