Dżem z szyszek to niesamowita ciekawostka, która często występuje w górach i regionach północnych. Ale w rzeczywistości każdy może go ugotować. Oczywiście technologia różni się nieco od zwykłego dżemu jagodowego, ale jest dość przystępna cenowo.
Składniki
- cukier - 800 g
- woda - 800 ml
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ta ilość składników jest obliczana na 500 g zielonych młodych szyszek sosnowych.
Posortuj szyszki, spłucz, napełnij wodą i pozostaw na 3 godziny. Następnie ponownie spłucz. Napełnij szyszki wodą i dodaj cukier.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie przykryj pokrywką, zawiń w ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ponownie podgrzej szyszki, ale nie doprowadzaj ich do wrzenia. Ponownie ostudź.
Po raz trzeci zagotuj, gotuj przez 10 minut i ponownie ostudź.
Po raz czwarty i piąty zagotuj dżem, wyłącz kuchenkę, ale pozostaw garnek na pół godziny bez przykrycia. Po każdym razem ponownie pozwól dżemowi ostygnąć.
Po raz ostatni zagotuj szyszki, wlej sok z cytryny i zwiń w sterylne słoiki.