Aronia to bardzo prosty, ale jednocześnie oryginalny składnik półfabrykatów. Najlepiej brzmi w połączeniu z innymi owocami lub jagodami. Na przykład ze zwykłymi jabłkami ogrodowymi. Mówię Ci, jak lepiej zrobić taki dżem.
Składniki
- Aronia - 600 g
- jabłka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1-2 szklanki
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij aronię wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Wrzuć jagodę do durszlaka i dodaj cukier i cynamon do wywaru.
Gotuj syrop przez kolejne 5-7 minut.
Zanurz w nim obrane pokrojone jabłka.
Po 5 minutach dodaj aronię.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut lub dłużej, aż będzie gęste.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy