" język teściowej " z bakłażana z pomidorami na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
vkuslandia, stock.adobe.com
0

"Język teściowej" z bakłażana docenią miłośnicy pikantnych przekąsek! Płonące warzywa o pikantnym smaku i przyprawach zimą dobrze uzupełnią dania mięsne. Może być również podawany jako niezależne danie. Dzielę się prostym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, posyp 1 łyżką soli i pozostaw na 25-30 minut, aby gorycz zniknęła.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.

Przygotuj pomidory. Na każdym z nich wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, umieść we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie w zimnej wodzie. Obierz pomidory i pokrój losowo.

Przełóż pomidory i paprykę przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę w rondlu do gotowania, dodaj cukier, 1,5 łyżki. l sól, mielona czerwona papryka i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Bakłażany opłucz solą pod bieżącą wodą i lekko osusz. Zanurz "języki" bakłażana we wrzącym sosie warzywnym, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut po ugotowaniu.

Gdy bakłażan zmięknie, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Na kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj, przykryj obrabiany przedmiot pokrywką i moczyć przez 2-3 minuty.

Zapakuj gotującą się przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy