
Na liście ulubionych letnich potraw naleśniki z cukinii zawsze zajmują honorowe miejsce. Są przygotowywane bardzo łatwo i zawsze okazują się delikatne, soczyste i pachnące. Do tego przepisu potrzebujesz prostych produktów, które prawie zawsze znajdują się w lodówce.
Składniki
- młoda cukinia - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, odetnij końcówki i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij nadmiar soku rękami, aby masa była umiarkowanie wilgotna.

Dodaj jajko ubite solą, mąkę i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

Na rozgrzanej patelni z masłem wyłożyć łyżką stołową Wyspy ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Rozłóż gotowe naleśniki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Podawać z schłodzoną kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy