Zabrakło jaj w domu? Skorzystaj z mojego ulubionego przepisu, a otrzymasz bujne naleśniki. Cały sekret tkwi w reakcji kefiru z sodą. Takie ciasto nie powinno stać przez długi czas, więc natychmiast zacznij smażyć. Dalej o wszystkim w szczegółach.
Składniki
- mąka - 150 g
- kefir (pogrubiony) – 1 szkło
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 2 krople
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 1 art.
- masło (do smażenia) – 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepły kefir, sodę, cukier, sól i esencję waniliową.
Dodaj przesianą mąkę, olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładka.
Roztop masło na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy