Kiedy mam więcej wolnego czasu, gotuję naleśniki w piekarniku. Lepiej piec je w specjalnych foremkach, ale nawet bez nich okazuje się całkiem nieźle. Piekarnik powinien być wcześniej dobrze rozgrzany, wtedy ciasto nie będzie miało czasu się rozmazać.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- śmietana - 3 art.
- mleko (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- wanilina - na czubku noża
- cukier puder - 50 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier puder i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ubij jajko solą, śmietaną i wanilią.
Dodaj ciasto i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 40-60 minut.
Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułóż przyszłe placki. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy