Rogaliki są dobre, ponieważ łączą się z masą zarówno słodkich, jak i pikantnych dodatków. Chcesz nakarmić rodzinę zdrowym śniadaniem zamiast zwykłych kanapek? Przygotuj rogaliki z łososiem. Trochę czasu, a obfite i pożywne śniadanie jest gotowe!
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie (mrożone) – 600 g
- łosoś (lekko solony) – 160 g
- ser śmietankowy - 120 g
- ogórki - 2 szt.
- awokado - 1 szt.
- koperek (lub rukola) – 100 g
- Limonka - 0,5 szt.
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotowe ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, lekko rozwałkować, pokroić w trójkąty, uformować rogaliki. Posmaruj produkty ubitym żółtkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C do miękkości. Rogaliki lekko ostudzić i pokroić wzdłuż (nie do końca).
Opłucz koperek lub rukolę, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój ogórki i awokado na cienkie plasterki.
Pokrój łososia, skrop sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem do smaku.
Pokrój rogaliki na Serek śmietankowy, ułóż przygotowane awokado, łososia i ogórki na wierzchu, uzupełnij liśćmi zieleni.