Zagęścić ciasto na naleśniki za pomocą semoliny. Czasami całkowicie zastępuję nią mąkę, czasami mieszam je w różnych proporcjach. Ważne jest, aby nie zapominać, że taki test należy podawać przez 10-15 minut, w przeciwnym razie semolina nie będzie miała czasu na pęcznienie.
Składniki
- pokrzywa - 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Manka - 3 art.
- mąka - 2 art.
- śmietana - 100 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrzywy sparzyć wrzącą wodą, strząsnąć i drobno posiekać.
Jajka lekko ubij ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj sodę i dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrzywy, semolinę i mąkę. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Rozgrzej patelnię olejem, ułóż małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy