Miłośnicy pikantnej kuchni pokochają ten przepis. Pikantna pizza z marynowaną i świeżą papryką to prawdziwe płomienie! A jeśli chcesz, aby pizza była "bardziej miękka", usuń nasiona ostrej papryki i opłucz strąk pod bieżącą wodą.
Składniki
- salami - 100 g
- Mozzarella - 100 g
- papryka - 1 rzecz
- Chili (świeży) – 1 strąk
- Chili (marynowany) – 8 strąki
- oliwki - garść
- włoskie zioła - 0,5 CZ. l.
- sos pomidorowy - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciepły kefir, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Posmaruj ręce masłem i zagnieść miękkie ciasto.
Pokrój salami, oliwki, obraną paprykę. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Posiekaj świeżą ostrą paprykę wraz z nasionami.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, ułóż salami, mozzarellę, oliwki, paprykę i kawałki ostrej papryki. Posyp włoskimi ziołami.
Piecz pizzę przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Udekoruj gotową pizzę marynowaną papryką i podawaj.