pieczenie 22.01.2022

pikantna pizza z marynowaną papryką

40 min
8 porcji
Pikantna pizza z marynowaną papryką
Kamran, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pikantnej kuchni pokochają ten przepis. Pikantna pizza z marynowaną i świeżą papryką to prawdziwe płomienie! A jeśli chcesz, aby pizza była "bardziej miękka", usuń nasiona ostrej papryki i opłucz strąk pod bieżącą wodą.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • kefir (ciepły) – 200 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciepły kefir, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Posmaruj ręce masłem i zagnieść miękkie ciasto.

Pokrój salami, oliwki, obraną paprykę. Zetrzyj ser na grubej tarce.

Posiekaj świeżą ostrą paprykę wraz z nasionami.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, ułóż salami, mozzarellę, oliwki, paprykę i kawałki ostrej papryki. Posyp włoskimi ziołami.

Piecz pizzę przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Udekoruj gotową pizzę marynowaną papryką i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy