Jeśli lubisz placki warzywne, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do ciasta dodaje się cukinię, twardy ser i ząbek czosnku. W razie potrzeby można wykluczyć ostatni składnik. Ale wydaje mi się, że to on nadaje potrawie trochę pikanterii.
Składniki
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukinia - 250 g
- czosnek - 1 ząbek
- ser (solidny) – 50 g
- śmietana - 50 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię, twardy ser zetrzeć na grubej tarce i włożyć do miski.
Dodaj lekko ubite jajka, śmietanę, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sodę, przesianą mąkę i zagniataj gęste ciasto.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta.
Smaż placki na szybkim ogniu na złoty kolor po obu stronach, a następnie ułóż na papierowej serwetce. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy