Uwielbiam włoskie jedzenie i wszystkie odmiany risotto. Ale risotto z kałamarnicą to moja słabość. Delikatny kremowy ryż na białym winie i owoce morza sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kalmary. Najpierw wyczyść je, usuń akord. Podpal wodę, dodaj włoskie zioła, sól. Gdy woda się zagotuje, opuść tusze kalmarów i gotuj je nie dłużej niż dwie minuty. W innym przypadku staną się sztywne jak guma.
Obierz cebulę i czosnek. Postaw patelnię na ogniu, wlej oliwę z oliwek i masło. Smaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
Dodaj ryż do cebuli, smaż aż ryż wchłonie cały olej. Po wchłonięciu oleju dodaj wino i odparuj, a następnie dodaj część wody i ugotuj ryż. Gdy woda wyparuje, wlej drugą połowę wody i zagotuj risotto.
Pokrój kałamarnicę w pierścienie. Posolić risotto i dodać przyprawy do smaku. Umieść pierścienie kałamarnicy na ryżu, posyp tartym serem i przykryj. Pozostaw na 5 minut i rozsyp na talerzach.