W naszym kraju wielu nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiego dania. Niemniej jednak szaszłyki z wątroby jagnięcej są często przygotowywane w Gruzji i Uzbekistanie. Tradycyjnie podaje się go z lampką czerwonego wina, tortillą i sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki
- wątróbka Jagnięca - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- Sherry - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj.
Wątróbkę jagnięcą pokrój na małe kawałki, włóż do durszlaka i opłucz.
Dodaj cebulę, Sherry, sól, przyprawy i olej. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 5 do 6 godzin.
Umieść kawałki wątroby i cebuli na przygotowanych szaszłykach i smaż na grillu przez 15-20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy