Dlaczego nie zrobić gulaszu z królika? Przepyszne danie z sosem można podawać z puree ziemniaczanym, makaronem lub owsianką. Duszenie jest wygodne na tej samej patelni, na której smażone jest mięso, ale wolę przenieść je do dużego garnka.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewki, pomidory i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż kawałki królika i dobrze zrumień.
Przenieś mięso do przygotowanej patelni i przykryj.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką i pomidorami. Wystarczy 2-3 minuty.
Dodaj sok pomidorowy, śmietanę i wodę zmieszaną z mąką. Gotuj wszystko razem przez 5 minut.
W garnku z mięsem dodaj przyprawy, sól i smaż. Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Do smaku można dodać ostrą paprykę lub czosnek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy