pieczenie 15.02.2022

naleśniki z dwóch rodzajów kapusty

40 min
4 porcje
Naleśniki z dwóch rodzajów kapusty
Peredniankina, stock.adobe.com
0

W naszej rodzinie wszyscy kochają naleśniki, odpowiednio często je gotujemy. Niedawno wypróbowałem przepis z kapustą. Ponadto do ciasta dodałam dwa rodzaje: kolorową i białą. Ten ostatni był dla mnie trudny, więc musiałem go lekko ugniatać.

Składniki

  • kapusta (Biała) – 200 g
  • kalafior - 200 g
  • kefir (ciepły) – 200 ml
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 80 g
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kalafior na małe kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Posiekaj gotowaną kapustę w blenderze.

Posiekaj białą kapustę w cienkie paski i lekko rozgnieć rękami.

Połącz oba rodzaje kapusty, jajka, sól i mielony pieprz.

Wymieszaj ciepły kefir z sodą i wlej do miski z półfabrykatem.

Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Łyżką małe wyspy ciasta na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć przez 1,5-2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy