W naszej rodzinie wszyscy kochają naleśniki, odpowiednio często je gotujemy. Niedawno wypróbowałem przepis z kapustą. Ponadto do ciasta dodałam dwa rodzaje: kolorową i białą. Ten ostatni był dla mnie trudny, więc musiałem go lekko ugniatać.
Składniki
- kapusta (Biała) – 200 g
- kalafior - 200 g
- kefir (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 80 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na małe kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Posiekaj gotowaną kapustę w blenderze.
Posiekaj białą kapustę w cienkie paski i lekko rozgnieć rękami.
Połącz oba rodzaje kapusty, jajka, sól i mielony pieprz.
Wymieszaj ciepły kefir z sodą i wlej do miski z półfabrykatem.
Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Łyżką małe wyspy ciasta na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć przez 1,5-2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy