Szukasz przepisu na fantazyjne babeczki? Spróbuj zrobić je z bananami i płatkami zbożowymi. Jest nie tylko smaczny i prosty, ale także bardzo zdrowy. Najlepiej sprawdza się z błyskawicznymi płatkami owsianymi. W razie potrzeby można go wstępnie zmielić.
Składniki
- masło (miękka) – 250 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 100 g
- płatki owsiane - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mleko - 100 ml
- banany - 2 kawałki
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 200 g
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj płatki z ciepłym mlekiem i odłóż na bok na 10 minut.
Ubij miękkie masło z cukrem na biało.
Kontynuując pracę miksera, dodaj po jednym jajku, dodaj sól i wanilinę.
Banany obrać i pokroić na małe kawałki.
W misce z półfabrykatem dodaj banany, proszek do pieczenia, mąkę i namoczone płatki zbożowe. Mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do przygotowanych kokilek, wypełniając je tylko w dwóch trzecich. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy