Nic nieoczekiwanego: po prostu klasyczna Otwarta szarlotka na kefirze. Mówię Ci, jak zrobić dobre ciasto, które jest równomiernie upieczone, nie nasiąka nadzieniem i nie rozpadnie się. Radzę wybrać jabłka odmian słodko-kwaśnych.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- jabłka - 2 kawałki
- kefir - 1 szklanka
- masło - 50 g
- cukier waniliowy - 10 g
- mąka - 1 szkło
- sól - 1 szczypta
- cukier - 100 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z dwoma rodzajami cukru i solą. Dodaj kefir i stopione masło i ponownie ubij.
Dodaj mąkę z sodą i zagnieść dość gęste ciasto. Włóż do formy i uformuj małe boki.
Pokrój jabłka w kliny i ładnie ułóż na wierzchu.
Piecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy