Najczęściej naleśniki są przygotowywane na słodko. Dziś proponuję pójść inną drogą i trochę poeksperymentować. Dodaj mniej cukru do ciasta, a gotowe naleśniki podawaj ze smażonym boczkiem. Możesz również dodać sos serowy, keczup lub adjika.
Składniki
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- woda (ciepły) – 200 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- boczek - 150 g
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj ciepłą wodę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być gęste jak tłusta śmietana.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej.
Rozłóż 2 łyżki.ciasto na środku patelni i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
Pokrój boczek na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor.
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu, dodając kawałki smażonego boczku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy