pieczenie 14.03.2022

naleśniki z pieczonym boczkiem

30 min
4 porcje
Naleśniki ze smażonym boczkiem
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Najczęściej naleśniki są przygotowywane na słodko. Dziś proponuję pójść inną drogą i trochę poeksperymentować. Dodaj mniej cukru do ciasta, a gotowe naleśniki podawaj ze smażonym boczkiem. Możesz również dodać sos serowy, keczup lub adjika.

Składniki

  • mąka - 1 szkło
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
  • boczek - 150 g
  • masło - 40 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą.

Dodaj ciepłą wodę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być gęste jak tłusta śmietana.

Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej.

Rozłóż 2 łyżki.ciasto na środku patelni i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Pokrój boczek na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor.

Ułóż gotowe naleśniki na talerzu, dodając kawałki smażonego boczku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy