pieczenie 14.03.2022

Pancake na ricotcie

30 min
4 porcje
Pancake na ricotcie
JJAVA, stock.adobe.com
0

Kolejny ciekawy przepis na" serowe " naleśniki. Ciasto doprowadzam do pożądanej gęstości, dodając trochę mleka. Lepiej jest wcześniej przygotować i podgrzać wszystkie składniki. To nie tylko ułatwi pracę, ale także zapewni lepszy wynik.

Składniki

  • mąka - 1,5 szklanki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • ricotta - 200 g
  • mleko - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
  • cukier puder - pół szklanki
  • sól - na czubku noża
  • masło - 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem pudrem i solą.

Dodaj ciepłe mleko, ricottę i proszek do pieczenia.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i ułóż kilka łyżek ciasta na środku, tworząc idealnie okrągłą wyspę.

Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy