Zwykle gotowanie pączków trwa kilka godzin, ale nie z tym przepisem. Zagnieść ciasto na kwaśnej śmietanie, uformować pączki i natychmiast rozpocząć pieczenie. Gotowe wypieki można wypełnić dżemem, polać czekoladą i udekorować posypką.
Składniki
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 100 g
- cukier puder - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka lekko ubij z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną.
Dodaj wanilinę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki oleju i zagnieść ciasto.
Podziel ciasto na kilka grubych kiełbasek i pokrój w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów. Nadaj każdemu kawałkowi kształt pączka.
Smażyć pączki na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy