Przygotuj aromatyczne placki jabłkowe na śniadanie! Zdziwisz się, jakie to proste i smaczne. Mielony cynamon i wanilina doskonale uzupełniają danie! Ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie pojawi się gorycz i zabijesz delikatny aromat jabłek.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- kefir - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier puder - 3 art.
- Sol - na czubku noża
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obierz i zetrzyj.
Połącz ciepły kefir, sodę, cukier puder i sól.
Dodaj starte jabłka, wanilinę, lekko ubite jajko, mielony cynamon i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy