Przygotuj Klasyczne soczyście z twarogiem w piekarniku w domu i zbierz gości przy herbacie. Ciasto jest puszyste w środku i chrupiące na wierzchu, nadzienie pozostaje soczyste i aromatyczne. Zapewniamy, że te wypieki nie pozostaną długo na twoim stole, a goście poproszą o dodatki.
Składniki
- mąka - 300 g
- białka jaj - 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 150 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l
- cukier puder - 75 g
- twaróg - 300 g
- śmietana - 30 g
- cukier - 60 g
- mleko - 1 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do ciasta połącz zmiękczone masło, cukier puder i szczyptę soli. Dobrze ubij blenderem. Dodaj jedno całe jajko i białko z drugiego. Nie wyrzucaj żółtka, przyda się nam podczas pieczenia. Dobrze ubij.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki, ubij na gładką masę. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, jajko, cukier i śmietanę za pomocą blendera, przetrzyj przez sito.
Wyjmij ciasto, zwiń w kiełbasę i podziel na kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto, połóż nadzienie na jednej połowie, przykryj drugą połową. Ułóż soczyście na blasze do pieczenia na pergaminie.
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj wierzch soczkami. Wyślij do piekarnika i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180C. podczas serwowania możesz posypać cukrem pudrem.