Ten przepis nigdy mnie nie zawodzi, ciasto zawsze okazuje się miękkie i smaczne. Nie zdziw się, że dodaję sól. W małych ilościach sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne i doskonale podkreśla smak wypieków.
Składniki
- mąka - 280 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 50 g
- Olej roślinny - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szkło
- sól - na czubku noża
- Migdał - garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone migdały przez kilka minut na patelni i mielone w blenderze.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj śmietanę, olej roślinny i dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być grubsze niż na naleśnikach.
Włóż ciasto do przygotowanego kokilki, wypełniając je tylko w dwóch trzecich. Posyp posiekanymi migdałami na wierzchu.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy