Wyobraź sobie przepyszne bułeczki twarogowe z rodzynkami i kwaśną żurawiną. Piękne żółte ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Podawaj wypieki z herbatą ziołową, kakao, mlekiem, aromatyczną kawą lub galaretką owocową.
Składniki
- twaróg - 300 g
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- żurawina - 150 g
- rodzynki - 150 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rodzynki, zalej wrzątkiem i przykryj przez 15 minut.
Odcedź, połóż rodzynki na ręczniku papierowym i osusz.
Żurawinę opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Ubij jajko kurze z cukrem i solą na puszystą pianę.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, twaróg, ubite jajko i wanilinę.
Zagnieść miękkie ciasto. Dodaj rodzynki, żurawinę i ponownie wymieszaj.
Przykryj ciasto ręcznikiem i odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 10 identycznych kawałków, uformować w okrągłe kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.
Posmaruj wierzch żółtkiem i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij gotowe wypieki z piekarnika, skrop wodą i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.