Przewiewne kazachskie baursaki na mleku przypominają dmuchane pączki po posypaniu cukrem pudrem i przygotowaniu ciasta według mojego uniwersalnego przepisu. Spróbuj eksperymentować, a wtedy będziesz miał coś do traktowania gości i co zjeść z herbatą.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko w ogniu lub w kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj do niego drożdże, cukier, sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły się bawić.
Teraz dodaj mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj i zagnieść ciasto. Pozostaw ciasto na pół godziny. Gdy ciasto dobrze wyrośnie, wymieszaj je ponownie i pozostaw na kolejne 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na kiełbasę i pokrój na porcje. Jeśli lubisz duże baursaki, zrób większe kawałki. Lubię małe, więc z taką porcją ciasta mogę dostać do 30 sztuk.
W kotle lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć tam baursaki i smaż na złoty kolor. Wyjmij gotowe baursaki na ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i jedz z herbatą.