pieczenie 18.03.2022

miękkie pączki bez drożdży

50 min
5 porcji
Miękkie pączki bez drożdży
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Sekretem miękkiego ciasta jest użycie proszku do pieczenia i przesiewanie mąki. Upewnij się również, że produkty są równie ciepłe. Kontrast temperatur negatywnie wpływa na jakość pieczenia, takie pączki są twarde.

Składniki

  • mąka - 600 g
  • żółtka - 3 kawałki
  • mleko (ciepły) – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia ciasta (bez zjeżdżalni) – 1 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny - 450 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę dwukrotnie, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól.

Dodaj żółtka, ciepłe mleko i zagniataj ciasto.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, użyj szklanek o różnych rozmiarach, aby wycisnąć pączki.

Smażyć pączki na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy