Sekret pysznego ciasta polega na tym, że ciasto należy szybko zagnieść. Jeśli zwlekasz na tym etapie, ciasto okaże się "zatkane" i mokre w środku. Przygotuj wszystkie składniki, narzędzia i formę z wyprzedzeniem, Przemyśl proces z wyprzedzeniem.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło (miękka) – 180 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 łyżeczka
- banany (oczyszczone) – 350 g
- orzechy włoskie - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Masło wymieszać z cukrem i ubijać mikserem 4-5 minut.
Dodaj po jednym jajku, sól i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka.
Obrane banany zmielić w blenderze lub rozgnieść widelcem.
Osusz orzechy na patelni i posiekaj.
Do miski z ciastem wsyp masę bananową, orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do wysmarowanej formy.
Piec babeczkę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, przebijając w najgrubszym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy