pieczenie 22.01.2022

naleśniki z indyka

50 min
6 porcji
Naleśniki z indykiem
tasha_lyubina, stock.adobe.com
0

Znowu nie wiesz, co ugotować? Upiecz naleśniki z indykiem! Danie jest apetyczne i bardzo satysfakcjonujące. Możesz dodać lekką sałatkę warzywną, filiżankę aromatycznej herbaty - a obiad jest gotowy. W przepisie szczegółowo opisuję, jak zrobić ciasto i nadzienie!

Składniki

na naleśniki:
  • mąka - 180 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie przez 10-12 minut, ugniatając wszystkie kawałki szpatułką.

Sól, pieprz i zdejmij z ognia.

Połącz ciepłe mleko, lekko ubite jajko, cukier i sól.

Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Powinno być gęste i dobrze lejące się ciasto.

Rozgrzej patelnię olejem, wlej pół garnka ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami.

Smaż naleśnik przez 1,5-2 minuty, a następnie delikatnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 minutę. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.

Rozłóż naleśnik na desce, połóż 2 łyżki na jednej krawędzi. l nadzienia, ostrożnie zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy