Znowu nie wiesz, co ugotować? Upiecz naleśniki z indykiem! Danie jest apetyczne i bardzo satysfakcjonujące. Możesz dodać lekką sałatkę warzywną, filiżankę aromatycznej herbaty - a obiad jest gotowy. W przepisie szczegółowo opisuję, jak zrobić ciasto i nadzienie!
Składniki
- mąka - 180 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 2 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.
- mielony Indyk - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie przez 10-12 minut, ugniatając wszystkie kawałki szpatułką.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Połącz ciepłe mleko, lekko ubite jajko, cukier i sól.
Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Powinno być gęste i dobrze lejące się ciasto.
Rozgrzej patelnię olejem, wlej pół garnka ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik przez 1,5-2 minuty, a następnie delikatnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 minutę. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Rozłóż naleśnik na desce, połóż 2 łyżki na jednej krawędzi. l nadzienia, ostrożnie zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.