Nie musisz długo bawić się ciastem, aby zrobić przepyszne rogaliki. Teraz wiele sklepów sprzedaje gotowe ciasto francuskie. Możesz wziąć dowolne nadzienie według własnego gustu. Proponuję wypróbować opcję z mleczną czekoladą!
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- czekolada - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 50 ml
- płatki migdałów - 2 art.
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj cienką warstwę o prostokątnym kształcie i pokrój w te same Trójkąty.
Połam czekoladę na małe kawałki i połóż na szerokiej krawędzi trójkątnego półfabrykatu.
Delikatnie zwiń i przyklej krawędź.
Posmaruj wierzch jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Ustaw rogaliki na 15 minut w ciepłym miejscu, aby trochę pasowały.
Piecz przez 5 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut. Dokładny czas zależy od wielkości rogalików i funkcji piekarnika.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów.