Jeśli w zamrażarce jest ciasto francuskie, zrobienie rogalików migdałowych nie będzie trudne. Aby skórka była złota, podczas gotowania smaruję wypieki jajkiem i resztkami nadzienia. Wynik jest niesamowity!
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- mąka migdałowa - 50 g
- mąka - 1 art.
- cukier - 50 g
- cukier puder - 1 art.
- sól - na czubku noża
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 1 art.
- woda - 1 art.
- masło - 60 g
- płatki migdałów - 3 art.
- ekstrakt z migdałów - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Połącz miękkie masło, cukier i sól.
Dodaj ekstrakt z migdałów, 1 jajko i wymieszaj.
Dodaj oba rodzaje mąki i ponownie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto francuskie, pokrój długie Trójkąty.
Łyżką trochę nadzienia i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Delikatnie zwiń rogalika.
Ułóż powstałe półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe jajko ubij widelcem z cukrem pudrem, posmaruj powierzchnię rogalików.
Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wymieszaj resztki nadzienia z mlekiem i wodą. Wyjmij rogaliki z piekarnika i posmaruj powstałą mieszanką, posyp płatkami migdałów. Piec przez kolejne 7 minut.