W Indiach Tikka Masala jest taka sama jak kapuśniak w Rosji. Pikantne danie można przygotować z dowolnego mięsa, z wyjątkiem wołowiny, oczywiście. Tradycyjnie podaje się go z gotowanym ryżem i świeżymi warzywami. Proponuję przygotować danie z delikatnego indyka.
Składniki
- Indyk (filet) – 1 kg
- pomidory - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- śmietana (zawartość tłuszczu 33 %) – 4 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- kurkuma - 1 łyżeczka
- kardamon - 2 pudełeczka
- kminek - 0,5 łyżeczka
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Nasmaruj blachę do pieczenia, ułóż indyka i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę, paprykę obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać i zmielić w blenderze.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj przyprawy i smaż przez 2 minuty. Powinien pojawić się jasny, bogaty aromat.
Dodaj cebulę, paprykę, pomidory i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Przenieś pieczonego indyka na patelnię z pieczeniem, zmniejsz ogień i przykryj przez 10 minut. W razie potrzeby możesz wlać trochę wody.
Dodaj śmietanę, sól i sok z cytryny. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.