dania główne 22.01.2022

Tikka Masala z indyka

45 min
4 porcje
Tikka Masala z indyka
lilechka75, stock.adobe.com
0

W Indiach Tikka Masala jest taka sama jak kapuśniak w Rosji. Pikantne danie można przygotować z dowolnego mięsa, z wyjątkiem wołowiny, oczywiście. Tradycyjnie podaje się go z gotowanym ryżem i świeżymi warzywami. Proponuję przygotować danie z delikatnego indyka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.

Nasmaruj blachę do pieczenia, ułóż indyka i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Cebulę, paprykę obrać i drobno posiekać.

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać i zmielić w blenderze.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj przyprawy i smaż przez 2 minuty. Powinien pojawić się jasny, bogaty aromat.

Dodaj cebulę, paprykę, pomidory i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Przenieś pieczonego indyka na patelnię z pieczeniem, zmniejsz ogień i przykryj przez 10 minut. W razie potrzeby możesz wlać trochę wody.

Dodaj śmietanę, sól i sok z cytryny. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy