Kolejny prosty przepis na ulubioną Charlotte. Tym razem ugotujemy go z jabłkami i orzechami. Możesz użyć orzechów włoskich, migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca lub orzechów laskowych. Najważniejsze, aby nie dodawać ich za dużo, w przeciwnym razie ciasto opadnie.
Składniki
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- orzechy włoskie - garść
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 150 G
- wanilina - na czubku noża
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni.
Obierz jabłka, nasiona i pokrój w cienkie talerze.
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj wanilinę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Za pomocą szpatułki ugniataj masę, aż będzie gładka.
Dodaj jabłka, orzechy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Posmaruj formę masłem i lekko posyp mąką.
Włóż ciasto i wyślij na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy