Spośród wszystkich serów używanych do robienia chaczapuri, suluguni jest jedną z najlepszych opcji. Jest umiarkowanie słony, ma wyrazisty smak i dobrze się topi. Radzę wziąć suluguni w kostkach, a nie warkocz.
Składniki
do testu:
- woda - 250 ml
- Olej roślinny - 3 art.
- cukier - 1 szczypta
- sól - 0.5 łyżeczka
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- mąka - 450 g
do nadzienia:
- Suluguni - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę i drożdże.
Cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać masło, wlać wszystko do mąki i zagnieść elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na 2 części i pozostaw do ogrzania przez 40 minut.
Rozwałkuj każdą część w cienką warstwę, posyp startym suluguni i zbierz ciasto w torebce.
Ponownie rozwałkuj do 1-1, 5 cm i posmaruj ubitym jajkiem.
Posyp chaczapuri pozostałymi suluguni i wyślij na 20 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy