pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z suluguni

1 godz. 30 min.
2 porcje
Chaczapuri z suluguni
bbivirys, stock.adobe.com
0

Spośród wszystkich serów używanych do robienia chaczapuri, suluguni jest jedną z najlepszych opcji. Jest umiarkowanie słony, ma wyrazisty smak i dobrze się topi. Radzę wziąć suluguni w kostkach, a nie warkocz.

Składniki

do testu:
  • woda - 250 ml
  • Olej roślinny - 3 art.
  • cukier - 1 szczypta
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • suche drożdże - 1 łyżeczka
  • mąka - 450 g
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę i drożdże.

Cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać masło, wlać wszystko do mąki i zagnieść elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na 2 części i pozostaw do ogrzania przez 40 minut.

Rozwałkuj każdą część w cienką warstwę, posyp startym suluguni i zbierz ciasto w torebce.

Ponownie rozwałkuj do 1-1, 5 cm i posmaruj ubitym jajkiem.

Posyp chaczapuri pozostałymi suluguni i wyślij na 20 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy