Połączenie pomidorów z czosnkiem to genialny wynalazek w swojej prostocie. Zwłaszcza jeśli chodzi o nadzienie do chaczapuri. Ten przepis z pewnością spodoba się tym, dla których klasyczna wersja z serem jest zbyt tłusta.
Składniki
do testu:
- mąka - 350 g
- mleko - 150 ml
- masło (ghee) – 50 g
- suche drożdże - 5 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
do nadzienia:
- Suluguni - 100 g
- pomidory - 200 g
- czosnek - 4 ząbki
- pietruszka - 5 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj osobno suche i mokre składniki ciasta.
Połącz obie masy, zagnieść ciasto i pozostawić w cieple na 40 minut.
Drobno posiekaj pomidory, wyciśnij trochę soku i wymieszaj z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i startym suluguni.
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i umieść nadzienie na środku każdej tortilli.
Zbierz je w torebkę, ponownie zwiń i smaż na małym ogniu przez 4-5 minut z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy