Po co wybierać, jeśli możesz gotować gołąbki jednocześnie z różnymi rodzajami mięsa. Smak jest zaskakująco pełny, różnorodny i oryginalny. Aby lepiej go podkreślić i odcień, zalecam dodanie łyżki kwaśnej śmietany podczas serwowania!
Składniki
- kapusta (duży) – 1 Kochan
- bulion warzywny - 1 L
- pasta pomidorowa - 150 g
- ziele angielskie - 2 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 150 g
- mielona wołowina - 150 g
- mielony Indyk - 150 g
- okrągły ryż - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście, usuń łodygę i umieść warzywo w garnku z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij widelcem gotowe liście. Kontynuuj, aż zabraknie odpowiednich liści.
Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i pokrój nożem.
Dodaj cebulę i marchewkę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Weź część smażenia do nadzienia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 10 minut.
Połącz mięso mielone, ryż, jajko, sól zmielony czarny pieprz i smaż. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.
Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń w luźną kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, a na wierzchu ułóż gołąbki w luźnych rzędach.
Wlej smażony pomidor, wrzący bulion, sól i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.