Uniwersalny przepis, który zawsze pomaga. Ciasto można wykorzystać jako bazę do ciasta, posmarować kremem, lukrem lub po prostu podać. Ale jego główną zaletą jest to, że do gotowania potrzebne są najczęstsze składniki.
Składniki
- kefir (ciepły) – 250 ml
- mąka - 1 szkło
- kakao - 40 g
- cukier - 120 g
- sól - na czubku noża
- esencja waniliowa - 2 krople
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier.
Dodaj kefir, olej, esencję waniliową i dobrze wymieszaj. Ciasto okaże się gęste, jak tłusta śmietana.
Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i ułóż ciasto.
Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ułóż gotowe ciasto do ostygnięcia na ruszcie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy