Zwykły bulion mięsny z jajkiem i ziołami to wspaniały łatwy lunch, gdy masz ochotę na coś szybkiego i prostego. I nie potrzebujesz żadnych ziemniaków ani makaronu – białko doskonale się nasyca. A jeśli chcesz mieć piękny złoty kolor, dodaj łyżkę kurkumy w ostatnich minutach.
Składniki
- wołowina - 1 kg
- woda - 1 L
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- jaja kurze - 4 kawałki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- Zieleń - 0.5 pęczek
- sól - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij mięso wodą, solą i gotuj przez około godzinę na małym ogniu, usuwając pianę.
Grubo posiekaj marchewkę, cebulę i korzeń pietruszki i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Pół godziny po rozpoczęciu gotowania dodaj warzywa do bulionu.
Osobno ugotuj jajka i posiekaj warzywa.
Dopraw gotowy bulion do smaku, odcedź i wlej do talerzy. Udekoruj ziołami i połówkami jajek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy