Istnieje wiele różnych przepisów na bazę do pizzy i wszystkie są zwykle bardzo proste. Chcę podzielić się z wami najtańszą opcją, dla której nie potrzebujesz nawet mleka ani kefiru. To aromatyczna Pizza na wodzie z rumianą chrupiącą skórką.
Składniki
- woda - 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1.5 art.
- sól - 1 szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mąka - 200 g
- sos pomidorowy - 4 art.
- pomidory koktajlowe - 100 g
- Mozzarella - 60 g
- parmezan - 40 g
- bazylia - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę, jajko i olej oraz osobno sól, proszek do pieczenia i mąkę. Połącz obie masy i zagnieść ciasto.
Rozwałkuj ciasto na pergaminie i nakłuj widelcem. Posmaruj sosem pomidorowym i posyp bazylią.
Ułóż kawałki mozzarelli i krążki pomidorów. Posyp wszystko parmezanem.
Piecz pizzę w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy