Goście przyjdą wieczorem? Upiec pyszną bułkę z makiem do herbaty. Upewnij się, że taka uczta jest znacznie lepsza niż jakiekolwiek ciasto ze sklepu. W procesie gotowania występują pewne trudności, ale łatwo sobie z nimi poradzić. Pomoże uważność, precyzja i oczywiście dobry przepis.
Składniki
- mąka - 350 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- woda (ciepły) – 180 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - na czubku noża
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na patelni.
Ubij jajka kurze solą i cukrem.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj drożdże, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj ubite jajka, ciepłą wodę, olej i zagniataj ciasto. Powinien być miękki i plastyczny.
Przenieś ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Mak opłucz, zalej mlekiem i gotuj przez 30 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.
Dodaj cukier, masło i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Ciasto lekko zgnieść i podzielić na dwie części.
Z Jednego kawałka uformuj kulkę i rozwałkuj równy prostokąt.
Rozłóż połowę nadzienia, pozostawiając 1,5 centymetra wolnego ze wszystkich stron.
Luźno zwinąć rolkę, lekko przykleić krawędzie i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Z drugą połową ciasta powtórz te same kroki.
Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Wyjmij bułki z piekarnika i posyp cukrem pudrem.