pieczenie 22.01.2022

Rolada z makiem

2 godz. 5 min.
10 porcji
Rolada z makiem
elenak78, stock.adobe.com
0

Goście przyjdą wieczorem? Upiec pyszną bułkę z makiem do herbaty. Upewnij się, że taka uczta jest znacznie lepsza niż jakiekolwiek ciasto ze sklepu. W procesie gotowania występują pewne trudności, ale łatwo sobie z nimi poradzić. Pomoże uważność, precyzja i oczywiście dobry przepis.

Składniki

do testu:
  • mąka - 350 g
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • masło - 50 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • woda (ciepły) – 180 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - na czubku noża
  • cukier puder (do posypania) – 1 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na patelni.

Ubij jajka kurze solą i cukrem.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj drożdże, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Dodaj ubite jajka, ciepłą wodę, olej i zagniataj ciasto. Powinien być miękki i plastyczny.

Przenieś ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Mak opłucz, zalej mlekiem i gotuj przez 30 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.

Dodaj cukier, masło i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.

Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Ciasto lekko zgnieść i podzielić na dwie części.

Z Jednego kawałka uformuj kulkę i rozwałkuj równy prostokąt.

Rozłóż połowę nadzienia, pozostawiając 1,5 centymetra wolnego ze wszystkich stron.

Luźno zwinąć rolkę, lekko przykleić krawędzie i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Z drugą połową ciasta powtórz te same kroki.

Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Wyjmij bułki z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy