pierwsze dania 22.01.2022

lagman z jagnięciną i tłuszczem z ogona

1 godz. 45 min.
6 porcji
Lagman z jagnięciną i tłuszczem z ogona
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Prawdziwy lagman jest koniecznie gotowany z tłuszczem z ogona. Nawet w niewielkich ilościach nadaje potrawie pyszny smak i aromat. Wydawałoby się, że tylko jeden drobny składnik, a smak potrawy zmienia się tak bardzo!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jagnięcinę, obrane ziemniaki, cebulę i marchewkę.

W głębokim kotle rozpuść tłuszcz z ogona, dodaj jagnięcinę i smaż przez 10 minut.

Dodaj cebulę, chmiel-suneli i kontynuuj smażenie przez 3-5 minut.

Dodaj marchewki, ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Każdy kawałek powinien być lekko zrumieniony.

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej do kotła. Dusić przez 10 minut.

Wlej pozostałą gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.

Dodaj sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.

Gotuj makaron osobno w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany.

Włóż makaron do głębokiego talerza, dodaj zupę i posyp posiekanymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz