Naleśniki z przyprawami jabłkowymi są przygotowywane bardzo łatwo, a cały proces może zająć dosłownie 40 minut. Ten przepis jest znacznie prostszy niż naleśniki z nadzieniem jabłkowym w środku, ale okazuje się nie mniej smaczny.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 2 art.
- mielony cynamon - 3 szczypta
- sól - 1 szczypta
- mleko - 300 ml
- mąka (pszenna) – 60 G
- jabłka - 2 kawałki
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij jajko, dodaj sól, cukier i cynamon, ubij trzepaczką.
Wlej połowę mleka i dodaj całą mąkę, mieszaj, aż będzie gładka.
Zetrzyj jabłka. W razie potrzeby możesz wcześniej wyciąć skórkę. Przenieś jabłka do miski, dodaj tam również stopione masło. Wymieszać.
Wlej pozostałe mleko i doprowadź ciasto do pożądanej konsystencji – będzie grubsze niż klasyczne ciasto.
Rozgrzej patelnię i posmaruj kawałkiem masła. Wlać trochę ciasta i rozprowadzić na całej patelni. Smaż naleśnik przez kilka minut, odwróć i smaż przez kolejną minutę lub półtorej.
Podawaj naleśniki lepiej od razu, aż ostygną. Możesz dodać do nich śmietanę, dżem lub dowolny inny dodatek, jeśli chcesz.