Czy Twoje dzieci też lubią słodycze? Następnie polecam zaskoczyć ich słodką pizzą z jabłkami i czekoladą. Jabłka smażone na maśle i posypane startą czekoladą po prostu rozpływają się w ustach. Taka pizza nie pozostaje u nas dłużej niż 15 minut!
Składniki
- mąka - 400 g
- woda (ciepły) – 180 ml
- oliwa z oliwek - 40 ml
- suche drożdże - 7 g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie (nie więcej niż 40 stopni). Dodaj przesianą mąkę, oliwę z oliwek, sól i cukier.
Zagnieść ciasto na pizzę. Powinieneś być elastyczny. Ciasto rozwałkować w kulkę, włożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto pasuje, obierz jabłka i pokrój w cienkie kliny.
Na patelni rozgrzej ghee (można zastąpić zwykłym masłem) i smaż jabłka przez 5-10 minut z każdej strony.
Jabłka usmażone i namoczone w kremowym smaku połóż na talerzu, aby nie wchłaniały oleju. I spuść sam olej do miski, będzie potrzebny w przyszłości.
Podziel wyrośnięte ciasto na 3 części i z każdej części zrób okrągły półfabrykat. Posmaruj ciasto olejem, w którym jabłka były wcześniej smażone. Ułóż jabłka na wierzchu i włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp startą czekoladą. Możesz dodatkowo ozdobić go kolorowymi czekoladkami. Wyślij z powrotem do piekarnika na 5 minut.
Gotową pizzę odstaw na 5 minut, pokrój i podawaj na słodkim stole!