Risotto z tego przepisu jest dość proste w przygotowaniu. Aby zaoszczędzić czas, gotuję indyka z wyprzedzeniem. Radzę wziąć ryż specjalny do risotto (Arborio lub Carnaroli) lub zwykły okrągły. Wtedy danie będzie jak najbardziej podobne do włoskiego oryginału.
Składniki
- ryż (dla risotto) – 1 szkło
- bulion mięsny (lub warzywny) – do smaku
- Indyk (gotowany) – 150 g
- cebula - 1 szt.
- marchew - 1 sht.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- wino (Biały suchy) – 100 ml
- parmezan - 50 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- pietruszka - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż obrane i zmiażdżone ząbki czosnku na złoty kolor. Następnie usuń czosnek.
Drobno posiekaj cebulę, wyślij na patelnię z olejem i smaż do miękkości. Sól, dodaj przyprawy do smaku.
Ryż do risotto wsyp na patelnię do cebuli, wymieszaj, smaż trochę. Wlej wino i pozwól mu trochę odparować.
Następnie w małych porcjach dodaj bulion (nie wlewaj całego bulionu na raz, aby ryż nie zamienił się w owsiankę!). Dusić przez 10-15 minut.
Pokrój gotowane mięso z indyka na małe kawałki i połącz z ryżem, delikatnie wymieszaj.
Gotowe risotto z indyka posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.