Na pewno musisz wypróbować ten przepis. Galaretka z golonki okazuje się niezwykle smaczna i doskonale zamraża. Aby Twoja ulubiona przekąska była piękniejsza, wlej ją do nietypowych kształtów. Na przykład użyłem silikonowej muffinki.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 20 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść kurczaka i golonkę na patelni.
Dodaj wodę, obraną cebulę i gotuj przez 3,5 godziny na małym ogniu.
Usuń cebulę, dodaj marchewkę i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 45 minut.
Wyjmij mięso i marchewkę, połóż na talerzu, odłóż na bok do ostygnięcia.
Dodaj sól i czosnek przepuszczony przez prasę do gotującego się bulionu. Gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Rozłóż kurczaka i golonkę na kawałki, oddzielając mięso od kości.
Pokrój marchewki i kawałki mięsa, włóż do kokilek.
Odcedź bulion i wlej do kokilek. Usuń galaretkę na 6 godzin w chłodnym miejscu.