W szczycie sezonu dyniowego chcesz go używać wszędzie tam, gdzie to możliwe. Proponuję taką wspaniałą zupę z kurczaka z warzywami i ziołami! Plusem jest to, że nie potrzebujesz tutaj blendera, w przeciwieństwie do większości innych przepisów na dynię.
Składniki
- kurczak - 300 g
- Dynia - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- fasola (puszka) – 100 g
- pomidory - 2 kawałki
- pasta pomidorowa - 1 art.
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- seler - 1 rzecz
- szczypiorek - 3-4 pióra
- papryka - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- cukier - 0.5 CZ. l.
- sól - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kurczaka do miękkości, wyjmij, posiekaj i wróć do gotującego się bulionu.
Zmiel wszystkie warzywa. Wyślij kostki dyni do zupy.
Podsmaż cebulę, seler, paprykę i marchewkę na złoty kolor, a także Wyślij do dyni.
Gotuj wszystko razem przez 5-7 minut i dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolę.
Dokładnie wymieszaj zupę, dopraw i gotuj przez kolejne 5 minut.
Przed podaniem posyp zupę zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy