Ryba rzeczna daje bardzo smaczne ucho. Polecam używać sandacza, karasia, siei, czerwonki lub karpia. Możesz także gotować z kilku rodzajów ryb jednocześnie. Taki bulion okaże się jeszcze bogatszy i bardziej aromatyczny!
Składniki
- ryba rzeczna - 800 g
- cukinia - 2 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- rozmaryn (suszone) – 1 łyżeczka
- korzeń pietruszki - 10 g
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
- koperek (do podania) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę, wypatrosz, dobrze spłucz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój cukinię, obrane ziemniaki i marchewkę.
Obierz cebulę, odetnij brzegi i wykonaj dwa głębokie nacięcia w kształcie krzyża.
Złóż rybę na patelnię, dodaj korzeń pietruszki, czarny pieprz i cebulę.
Wlej zimną wodę i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Złów cebulę łyżką cedzakową i wyrzuć.
Dodaj ziemniaki, marchewkę, cukinię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Podawaj ucho posypane rozmarynem i świeżym koperkiem.