Zimne zupy można również gotować z mlekiem. Bardzo podoba mi się przepis z awokado i ogórkiem. Dodaję trochę oliwy z oliwek i sok z limonki, a podczas serwowania dekoruję porcję dużymi gotowanymi krewetkami. Tak apetyczne danie spodoba się wielu.
Składniki
- mleko (gotowane) – 600 ml
- krewetki (schłodzone) – 6 sztuk
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 250 g
- sok z limonki - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- woda (wrząca woda) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz muszle i skrop 1 łyżką soku z limonki.
Obierz awokado i pokrój na duże kawałki. Posiekaj ogórki.
Złóż wszystko do miski blendera, dodaj sól, oliwę z oliwek, pozostały sok z limonki i zmiksuj, aż będzie gładkie.
Wymieszaj powstałą masę ze schłodzonym mlekiem i wyślij do lodówki na pół godziny.
Wlej zupę do misek, dodaj krewetki i świeżą natkę pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy