Proponuję uzupełnić skarbonkę ulubionych przepisów-uzbecką zupą z kluskami. W przeciwieństwie do zwykłych opcji, ciasto ugniata się tutaj gęsto. Należy go rozwałkować i pokroić na małe kawałki. Nie powinno być żadnych trudności w procesie. Wszystko jest proste, a co najważniejsze pyszne!
Składniki
- cebula - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 3 art.
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- gruby brzuch - 50 g
- sól - do smaku
- kolendra (do podania) – 5 gałązki
- bulion mięsny - 2,5 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 250 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój tłuszcz z ogona, wlej na patelnię i gotuj przez 5-7 minut.
Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
Wrzuć cebulę na patelnię z tłuszczem i smaż na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu mięsnego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
W osobnej misce połącz jajko, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Gęstość powinna okazać się taka, jak na chlebie.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm i pokrój w małe romby.
Uformuj każdy kawałek ciasta przeciwległymi krawędziami, najpierw w jedną stronę, a następnie w drugą.
Zagotuj bulion, dodaj liść laurowy, groszek czarnego pieprzu i smaż. Gotuj przez 10 minut.
Po jednym kawałku dodaj wszystkie pierogi do zupy, wymieszaj i gotuj przez 7 minut po ugotowaniu.
Sól, wyłącz i nalegaj pod przykryciem przez 10-15 minut.
Podczas serwowania dodaj trochę świeżej kolendry do talerza.