pierwsze dania 22.01.2022

zupa Uzbecka z kluskami

35 min
6 porcji
Uzbecka zupa z kluskami
bbivirys, stock.adobe.com
0

Proponuję uzupełnić skarbonkę ulubionych przepisów-uzbecką zupą z kluskami. W przeciwieństwie do zwykłych opcji, ciasto ugniata się tutaj gęsto. Należy go rozwałkować i pokroić na małe kawałki. Nie powinno być żadnych trudności w procesie. Wszystko jest proste, a co najważniejsze pyszne!

Składniki

do zupy:
dla pierogów:
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 250 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój tłuszcz z ogona, wlej na patelnię i gotuj przez 5-7 minut.

Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

Wrzuć cebulę na patelnię z tłuszczem i smaż na złoty kolor.

Dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu mięsnego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

W osobnej misce połącz jajko, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz.

Wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Gęstość powinna okazać się taka, jak na chlebie.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm i pokrój w małe romby.

Uformuj każdy kawałek ciasta przeciwległymi krawędziami, najpierw w jedną stronę, a następnie w drugą.

Zagotuj bulion, dodaj liść laurowy, groszek czarnego pieprzu i smaż. Gotuj przez 10 minut.

Po jednym kawałku dodaj wszystkie pierogi do zupy, wymieszaj i gotuj przez 7 minut po ugotowaniu.

Sól, wyłącz i nalegaj pod przykryciem przez 10-15 minut.

Podczas serwowania dodaj trochę świeżej kolendry do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy